Hur en tävling går till.
När man först kommer till en tävling får man väga in sig för att därefter indelas i sin viktklass. Det är viktigt att du inte glömmer att ta med dig judopasset! Har man inte passet med sig får man inte ställa upp i tävlingen. En annan sak som du inte får glömma är att om du har långt hår så måste du sätta upp det med ett vanligt gummiband, inget hårband med metall i. Flickor måste också ha en vit t-shirt på sig under judodräkten.
Vid de flesta tävlingar brukar flickor och pojkar tävla för sig men det kan hända att det vid någon tävling kan förekomma mixad viktklass, alltså att pojkar och flickor tävlar ihop.
Tävlingarna äger rum på en 10m x 10m stor matta. Det sitter två kantdomare vid var sitt hörn. De hjälper huvuddomaren som befinner sig på mattan i närheten av de tävlande. Dessutom finns det en tidtagare, som på mattdomarens order tar tid på hur lång en fasthållning varar.
Matchtiden är för män 5 minuter och för kvinnor 4 minuter effektiv tid, men för barn och ungdomar som har de lägre bältesgraderna gäller en effektiv tävlingstid på 3 minuter.
Man kan vinna en match på kast- eller fasthållningspoäng, vidare kan man med lika poängställning segra på teknikutförandet (teknik närmast poäng).
Den tävlande som ropas upp först ska ta det röda bältet medans motståndaren tar det vita bältet. De går fram till respektive mattkant där de bugar sig mot varandra därefter går de tävlande in på mattan för att åter igen buga sig mot varandra, ett tecken på sportens belevade och disciplinerande karaktär.
När tävlingen startar strax därefter ropar domaren Hajime och matchen sätter igång. Det gäller att hålla sig i rörelse och inte vara passiv för annars kan det bli en varning. En ippon (poäng) innebär direkt matchvinst, det kan man få genom ett kast som utförs med tillräcklig kraft eller genom fasthållning under 25 sekunder (30 sekunder i de högre bältesgraderna). Kommer motståndaren loss innan dess kan man ändå få en halv poäng, waza-ari. Två waza-ari är lika med ippon och matchvinst. Om ingen får poäng, segrar den som presterar det bättre arbetet. Ropar domaren mate betyder det att de tävlande ska avbryta och ställa sig upp. Håller domaren händerna i kors ska klädseln rättas till.
En match kan inte sluta oavgjord. Är tiden slut och ingen avgörande matchvinst konstaterats, utser de två kantdomarna segraren genom att höja den röda eller vita flaggan. Om de har olika segrare fäller mattdomaren avgörandet.
Efter matchens slut går man fram och kramar om motståndaren därefter ställer man sig vid mattkanten och bugar sig mot varandra en sista gång.
Skulle två deltagare i samma viktklass ha samma slutpoäng, så blir det den som vunnit matchen mot den andra tävlande med samma poäng som vinner.